Село Петревене

Община Луковит

Любопитно

Партньори

  • Община Луковит
  • село Карлуково
  • Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!

 


Кулинарен конкурс

 

   По случай 8-ми март Кметство Петревене и Народно читалище „Иван Стефанов”-с. Петревене организираха кулинарен конкурс, конкурс за ръкоделие, облекла и домашни съдове, както и седянка. Мероприятието се проведе ден след празника в библиотеката на селото. То беше уважено от Кмета на Община Луковит П. Нинчев, Председателя и Секретаря на НЧ „Съзнание”-гр. Луковит Г. Томова и К. Ралчев. 
Петревчани показаха кулинарно майсторство и уважение към традициите, празничен дух и сантимент към автентичния кулинарен бит, традиционните български облекла, ръкоделията, типичните елементи от домашния интериор и домашната утвар.
Журито в състав Г. Томова – Председател на НЧ „Съзнание”-гр. Луковит, Ц. Цолова от Общинска администрация Луковит, Д. Дашева, Д. Нанова и Б. Ненчева от с. Петревене беше изключително затруднено при определяне на най-добрите експонати в различните категории. В кулинарния конкурс призът за „Автентичност” грабна покреклото на Драгина Спасенова. „Най-вкусно тестено ястие” се оказа питата на Милена Георгиева. За „най-апетитен сладкиш” беше отличена тортата на Йорданка Христова. „Най-естетично поднесено ястие” станаха яйчените вкусотии на Георги Петков. Като „най-вкусно основно ястие” беше наградено задушеното на Лазар Пелов. В конкурса за ръкоделие, автентични облекла и съдове бяха отличени майсторски изработените гоблени на Драгина Спасенова, стогодишната носия и старата ютия на Кмета на Петревене Николай Иванов, изкусно бродираното ковьорче на Наталия Гаврилова,  ажурените пешкири „дигани” за икони и огледала на Дянка Маринова и плетеното елече на Маргарита Харалампиева. Както победителите, така и всички участници получиха кулинарни четива и си пожелаха традицията да продължи и през следващите години!